Institutionen för ledarskap och ledning

Försvarshögskolan är ett internationellt framstående lärosäte inom försvar, krishantering och säkerhet. Vi erbjuder en unik akademisk miljö där civilt möter militärt. Vi utbildar civila och militära chefer, experter och forskare som ska analysera och hantera dagens och framtida krissituationer och säkerhetsproblem. Försvarshögskolan utbildar Sveriges officerare och leder den akademiska utvecklingen av officersyrket. Vi bedriver forskning inom juridik med inriktning mot operativ juridik och folkrätt, försvarssystem, krigsvetenskap, ledarskap och ledning, militärhistoria och statsvetenskap.

Institutionen för ledarskap och ledning växer och söker nu en professor i ledarskap och ledning. Anställningen är placerad vid institutionen för ledarskap och ledning (ILL) i  Stockholm eller Karlstad. Vid institutionen arbetar ett femtiotal lärare och forskare, såväl civila som militära, vid avdelningarna i Stockholm och Karlstad. Utbildning bedrivs i Stockholm på grund- och avancerad nivå. Ämnet ledarskap och ledning har nyligen inrättats som forskarutbildningsämne, och institutionen antar under hösten 2024 sin första doktorand. Sedan tidigare finns doktorander vid institutionen som är antagna vid andra lärosäten.  

Beskrivning av ämnet ledarskap och ledning 

Ämnet ledarskap och ledning är det vetenskapliga studiet av att leda, det vill säga de handlingar som vidtas för att inrikta, samordna resurser och påverka en individ eller en grupp att nå ett gemensamt mål. Ämnet fokuserar på de individuella, organisatoriska och interorganisatoriska faktorer som bidrar till de processer som leder till att gemensamma mål kan uppnås. 

Ledarskap och ledning har sin empiriska grund i de behov och utmaningar som är typiska, och till viss del gemensamma, för aktörer och verksamheter inom försvar, krishantering och säkerhet. Ämnet är en samhällsvetenskap som hämtar och utvecklar kunskap från beteendevetenskap och designvetenskap. Inom ämnet studeras frågor som rör betydelsen av påfrestande förhållanden, ledarskaps- och ledningsteori, ledarutveckling, samverkan, krishantering, design av ledningssystem, teamfrågor och urval. Inom ämnet finns också ett stort intresse för genus-, metod- och etikfrågor.

Arbetsuppgifter 

Arbetsuppgifterna omfattar att leda och bedriva forskning inom ämnet och undervisning på svenska och engelska på grundnivå, avancerad nivå och inom forskarutbildning, samt handledning av doktorander och studenter inom institutionens olika utbildningar. Arbetet inkluderar kursdesign och kursansvar.

I arbetet ingår även att söka och erhålla extern forskningsfinansiering. 

Anställningen syftar till att genom egen forskning och undervisning på alla nivåer leda utvecklingen av ämnet ledarskap och ledning tillsammans med övriga ämnesprofessorer, forskare och lärare. Som professor bidrar du till forskningens finansiering genom att söka och erhålla externa forskningsmedel. 

I arbetsuppgifterna ingår mer specifikt att leda, planera och bedriva forskning inom ämnet, att ha kursansvar och att undervisa på svenska och engelska på alla nivåer inklusive forskarutbildning, samt att handleda doktorander och studenter inom institutionens olika utbildningar. 

I arbetet ingår att följa och driva utveckling nationellt och internationellt inom ämnesområdet samt vara uppdaterad inom den samhällsutveckling i övrigt som har betydelse för arbetet. Du informerar nationellt och internationellt om egen forskning, samt understödjer Försvarshögskolans professionella utveckling, kollegiala arbetssätt och sociala gemenskap. 

Anställningen som professor innebär också att du har administrativa lednings- och förtroendeuppdrag, samt sköter utveckling av kontakter och samverkan med det omgivande samhället.

Allmänna krav

En lärare vid Försvarshögskolan, civil eller militär, ska ha genomgått högskolepedagogisk utbildning (enligt riktlinjer från Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF, eller motsvarande internationella riktlinjer) eller annan pedagogisk utbildning med motsvarande omfattning och innehåll, med godkänt resultat innan anställning eller senast två år efter att anställningen påbörjats.

För samtliga anställningar vid högskolan krävs att den sökande har de personliga egenskaper som behövs för att fullgöra anställningen. Alla anställda förväntas samarbeta och bemöta kollegor och studenter med respekt, ta ansvar för verksamheten och de egna arbetsuppgifterna samt bidra till en god arbetsmiljö. Vi söker dig som vill vara med och utveckla ämnet ledarskap och ledning vid institutionen, driva forskningsprojekt, bygga nätverk och utveckla ämnets pedagogik. Som person har du hög social kompetens och trivs i mötet med nya människor och kan även arbeta självständigt för att exempelvis driva forskning och kurser.

Den sökande ska ha förmåga att undervisa på engelska samt förstå, skriva och tala svenska i B1 nivå (Europaskalan), vilket innebär tillräcklig hör- och läsförståelse för att kunna delta i och bidra till möten och annan verksamhet. Om den som anställs inte behärskar svenska vid anställningstillfället förväntas hen förvärva erforderliga språkfärdigheter under de första tre åren av anställningen.

Behörighet

För behörighet till anställning som professor vid Försvarshögskolan krävs avlagd doktorsexamen, eller motsvarande vetenskaplig kompetens. Därutöver är ett behörighetskrav för att anställas som professor att den sökande har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet vilken i betydande grad överstiger vad som krävs för docentkompetens, såväl kvalitativt som kvantitativt. Den sökande ska även ha visat ledningsskicklighet, samverkansskicklighet samt administrativ skicklighet. 

För mer utförlig beskrivning av behörighetskrav, se Försvarshögskolans anställningsordning för lärare.

Bedömningsgrunder 

Prövning av den pedagogiska skickligheten ägnas lika omsorg som prövning av den vetenskapliga, därefter bedöms övriga skickligheter. 

Dokumenterad vetenskaplig skicklighet ska ha visats genom:

  • självständiga forskningsinsatser inom ämnesområdet som i ett nationellt och internationellt perspektiv håller mycket hög kvalitet och som i betydande grad överstiger vad som krävs för docentkompetens. Den sökandes bidrag ska bedömas utifrån både kvalitet och kvantitet.
  • erkänd kompetens inom området som visats genom uppdrag som talare vid konferenser, uppdrag som sakkunnig och granskare i relevanta tidskrifter.
  • förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning samt leda större forskningsprojekt både inom och utanför det egna lärosätet.
  • förmåga att i konkurrens erhålla externa forskningsbidrag. 
  • handledning  av forskarstuderande fram till doktorsexamen.

Dokumenterad pedagogisk skicklighet ska ha visats genom:

  • utbildning- och undervisningsinsatser som håller hög kvalitet och i betydande grad överstiger vad som krävs för anställning som lektor. Omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse.
  • erfarenhet av handledning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.
  • förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning 
  • djup kännedom om pedagogisk utveckling, pedagogiska metoder och relevanta former för examination och utvärdering. 
  • förmåga att forskningsanknyta undervisningen 
  • förmåga att genom utbildningen samverka med det omgivande samhället 

Ledningsskicklighet ska ha visats genom förmåga att leda verksamhet och personal, fatta beslut och ta ansvar. Ledningsskicklighet ska därutöver ha visats genom förmåga att:

  • förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt utveckla ämnet och producera forskning och utbildning av hög kvalitet samt ta ansvar för att hålla givna ekonomiska ramar, 
  • förmåga att leda akademiska förtroendeuppdrag, 
  • förmåga att samordna grupper såväl som att bidra till att skapa engagemang, delaktighet samt förmåga att hantera konflikter.

Samverkansskicklighet avser i detta sammanhang den skicklighet som en person visar i sitt arbete i skärningspunkten mellan forskning, utbildning och det omgivande samhället. I prövning ska meriter från samverkan med det samhälle som högskolan är en del av, samt nyttiggörande av forskning och utbildning, värderas.

Samverkansskicklighet ska därutöver ha visats genom 

  • att leda/delta i aktiviteter som syftar till kunskapsutbyte eller samarbete runt en gemensam fråga med aktörer utanför akademin. 
  • förmågan att bygga goda relationer och förståelse för andra parters förutsättningar och drivkrafter.

Administrativ skicklighet ska ha visats genom förmåga att 

  • att följa processer och regelverk, och att hantera administrativa system för arbetets genomförande. 
  • förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt 
  • förmåga att ange och hålla tidsramar.

Om anställningen

Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid. Placeringsort kan vara Stockholm eller Karlstad.

Denna anställning regleras av Högskoleförordningen (1993:100) samt Försvarshögskolans anställningsordning.

HÄR kan du ta del av behörigheter, bedömningsgrunder, ansökningsförfarande samt annat viktigt att veta om läraranställningar vid Försvarshögskolan.

Anställningen är placerad i säkerhetsklass vilket förutsätter godkänd säkerhetsprövning med registerkontroll. Svenska och internationella sökande välkomnas. 

Anställningen kan komma att innefatta krigsplacering. Om du redan är krigsplacerad i din nuvarande anställning på en myndighet och din kompetens behövs i Försvarshögskolans krigsorganisation sker det en förhandling mellan berörd myndighet och Försvarshögskolan om var du ska vara placerad.

I de fall det inte råder en jämn könsbalans kan Försvarshögskolan vid lika eller i stort sett lika kvalifikationer hos de sökande anställa den av underrepresenterat.

Tillträde

Enligt överenskommelse. 

Lön och förmåner

Försvarshögskolan tillämpar individuell lönesättning. Läs om förmåner för anställda vid Försvarshögskolan via denna länk. 

Ansökan 

Ansökan görs på engelska, detta då engelskspråkiga sakkunniga kan komma att utses. Utforma din ansökan enligt Försvarshögskolans CV-mall för anställning av lärare MALL.

Bifoga publikationslista samt ett urval på högst tio publikationer som åberopas till stöd för din ansökan. Om möjligt, ladda upp alla dokument digitalt för att underlätta för de sakkunniga. Åberopade monografier/ böcker (som ej är digitala) ska tydligt framgå i bifogad publikationslista. Skicka dessa till nedan adress och märk med diarienummer HF/HR 130/2024:

Försvarshögskolan

Att: Registrator

Drottning Kristinas väg 37

Box 278 05 | 115 93 Stockholm.

Ansökan skickas in via Försvarshögskolans rekryteringssystem genom att klicka på länken ”Logga in och sök jobbet” på annonssidan. Märk din ansökan med diarienummer HF/HR 130/2024. Din ansökan ska vara tillhanda senast datum.

Komplett ansökan ska vara Försvarshögskolan tillhanda senast sista ansökningsdag vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Ytterligare upplysningar om anställningen lämnas av:

  • Erik Berntson, prefekt, erik.berntson@fhs.se
  • Sofia Nilsson, proprefekt, sofia.nilsson@fhs.se 

Varmt välkommen med din ansökan senast den 27 september 2024!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Efter överenskommelse
Löneform Individuell lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm eller Karlstad
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer HF/HR 130/2024
Facklig företrädare
  • SACO, saco@fhs.se
  • OFR/O, OFR/O@fhs.se
  • OFR/S, OFR/S@fhs.se
Publicerat 2024-05-31
Sista ansökningsdag 2024-09-27
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb